Subscribe:

Ads 468x60px

Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

Άχνη Στέβια/Ινουλίνης στη Ζαχαροπλαστική και χάνετε θερμίδες χωρίς στερήσεις! Και για διαβητικούς!

Τι είναι η ΣΤΕΒΙΑ; 
Είναι ένα θαμνώδες φυτό του οποίου τα φύλλα έχουν γεύση πιο γλυκειά κι από τη ζάχαρη.
Μετά από πολλές έρευνες, η Ευρωπαική Ένωση έδωσε επίσημη έγκριση να ξεχωρίζονται οι καθαρές γλυκαντικές ουσίες από τα φύλλα της ΣΤΕΒΙΑ (που λέγονται γλυκοζίτες της στεβιόλης) και να χρησιμοποιούνται αντί για ζάχαρη οπουδήποτε. Η διαφορά από τη ζάχαρη είναι ότι οι γλυκοζίτες της στεβιόλης έχουν ΜΗΔΕΝΙΚΟΥΣ υδατάνθρακες, ΜΗΔΕΝΙΚΕΣ θερμίδες, ΜΗΔΕΝΙΚΟ γλυκαιμικό δείκτη άρα δεν παχαίνουν και δεν επηρεάζουν το σάκχαρο αίματος, άρα επιτρέπονται σε διαβητικούς. Επιπλέον δεν προκαλούν τερηδόνα στα δόντια.


Η ΣΤΕΒΙΑ χρησιμοποιείται όχι μόνο σε ροφήματα, αλλά και στη ζαχαροπλαστική, πάντα σε συνδυασμό με κάποιο άλλο συστατικό, για τεχνικούς λόγους. Ειδικά για τη ζαχαροπλαστική επιλέχτηκε ο συνδυασμός ΣΤΕΒΙΑΣ με ΙΝΟΥΛΙΝΗ σε άχνη. Ο συνδυασμός αυτός αποδείχτηκε ο πιο υγειινός αλλά και ο πιο πρακτικός διότι κάνει την παρασκευή γλυκών και παγωτών πολύ εύκολη.



Τι είναι η ΙΝΟΥΛΙΝΗ; Η Ινουλίνη είναι ένας φυσικός ολιγοσακχαρίτης που υπάρχει σε διάφορα φυτά, κυρίως ρίζες ή ριζώματα όπως σκόρδα, κρεμμύδια, σπαράγγια, ραδίκια κ.α. Θεωρείται ως το καλύτερο «πρεβιοτικό», δηλαδή ενισχύει την μικροχλωρίδα του εντέρου ενεργοποιώντας τα «καλά» βακτηρίδια γι αυτό είναι πολλαπλά ωφέλιμη για την υγεία. Η πιο εντυπωσιακές ιδιότητες της ινουλίνης είναι ότι ευνοεί το αδυνάτισμα, μειώνει τη χοληστερίνη και είναι κατάλληλη για διαβητικούς.



Συμπέρασμα: Η άχνη ΣΤΕΒΙΑΣ – ΙΝΟΥΛΙΝΗΣ είναι πρακτική, υγειινή και ιδανική στη ζαχαροπλαστική (μαρμελάδες, πάστες, σοκολάτες, κρέμες, παγωτά). Λάβετε μόνο υπ’ όψιν ότι είναι 2 φορές γλυκύτερη από την ζάχαρη, άρα βάζομε την μισή μόνο δόση από την δόση ζάχαρης που προβλέπεται σε κάθε συνταγή.

Σημείωση από glikiazoi: να είστε πιστοί στις αναλογίες μεταξύ στέβιας και ζάχαρης. Αν αυξήσετε τη δοσολογία όπως κάνουμε καμιά φορά με τη ζάχαρη, τότε το γευστικό αποτέλεσμα θα σας αφήσει μια πικρή επίγευση και δε θα σας ικανοποιήσει. Περισσότερη στέβια δε σημαίνει πιο γλυκιά γεύση! Έχει άλλη “συμπεριφορά” από τη ζάχαρη.